Rätt belysning på arbetsplatsen

By Date: 2017/03/07 in Design

Det är väldigt viktigt med rätt belysning på arbetsplatsen oavsett om du arbetar på kontor, med montering eller ute i maskinhallen. En bidragande orsak till häsloproblem på arbetsplatsen kan vara att belysningen är felaktig och förutom att det bidrar till trötta ögon så följer många andra aspekter med. 

När belysningen är undermålig eller felaktigt riktad så kan problem såsom spänningar i nacke, skuldror, rygg och huvudvärk uppstå. Detta är på grund av att man hela tiden anpassar sin arbetställning utefter den belysning som finns, antingen för att kunna se bättre eller för att undvika lampor som bländar vilket faktiskt säger sig själv, det är inte det ultimata arbetsförhållandet.

Svag belysning kan också innebära ökad risk för olycksfall i arbetet och säkerheten blir lidande. Tänk på att belysningen ska anpassas inte bara till arbetsuppgifter utan även till den anställdes ålder då synen oftast förändras med åren. Flimmer kan orsaka stressreaktioner i nervsystemet vilket kan innebära försämrad arbetsförmåga, migrän och trötthet så man har allt att vinna på att se över sin belysning och se till att den håller måttet. Arbetsmiljöverket har riktlinjer att följa och se till att alltid ha fräscha glödlampor eller lysrör i dina armaturer så belysningen alltid är på topp.

Även under de mörka höst och vintermånaderna har ljuset betydelse för oss i vårt mående rent allmänt. Många drabbas av depressioner och trötthet, man har D-vitaminbrist och det är mörkt ute både när man åker till jobbet och när man åker hem.Här är det viktigt med bra fönster där möjligheten finns för att släppa in så mycket av dagsljuset som man kan och se till att det finns god belysning i övrigt. Produktionen hos de anställda ökar med bra belysning, de blir piggare och mer fokuserade och kan koncentrera sig på sina uppgifter. Det kan vara bra att ta in en expert utifrån som kan titta på om det är tillräckligt med belysning på företaget som det är idag eller om något behöver kompletteras så att det kan bli ännu bättre arbetsmiljö för alla. Se över både lager, butik och kontor så att alla delar är tillfredsställande för ögat och sinnet.